Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Μανώλης Γλέζος

«Η ποίηση είναι πράξη του ονείρου. Επέκταση του εαυτού στον κόσμο των οραμάτων. Με την ποίηση ονειρεύεσαι τον κόσμο που έχεις χάσει, τον κόσμο που θέλεις να υπάρξει». Μανώλης Γλέζος "La poesia è un atto di sogno. Espansione del nostro se nel mondo dell'apparizione. Con la poesia si sogna il mondo perduto, il mondo che desideri vivere." Manolis Glezos Trad. Lunapiena

9 σχόλια:

  1. «Το μεσημέρι της 2ας Μαΐου 1941, ο 17χρονος μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου από τη Βυτίνα, Μάθιος Πόταγας, πετάχτηκε άοπλος στη μέση του δρόμου, ύψωσε το χέρι και φώναξε στη φάλαγγα των αρμάτων μάχης των ναζί που έφτασαν στη γέφυρα Κουτρουμπή, στο δημόσιο δρόμο, που περνούσε έξω από τη Βυτίνα: «Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Είναι αδύνατο να αγνοείς την ιστορία. Γιατί η συστηματική συμμετοχή στη δημιουργία του πολιτικού γίγνεσθαι προϋποθέτει και επιβάλλει την κριτική ενατένιση της ιστορίας. Άλλωστε, η λαϊκή σοφία αποτύπωσε επιγραμματικά την απόλυτη σχέση παρελθόντος-παρόντος-μέλλοντος: «Τα παθήματα μαθήματα». Κανόνας απαράβατος για όποιον θέλει να έχει αγωνιστική ετοιμότητα. Κι όποιος παραβλέπει ή παραβιάζει αυτόν τον αναμφισβήτητο νόμο της ιστορικής εξέλιξης, θα σπάσει τα μούτρα του κυριολεκτικά και τραγικά, πάνω στην αιχμηρή πραγματικότητα."

    Μανώλης Γλέζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Τα έθνη όλα έχουν ιστορία. Κάθε λαός έχει και τη δική του ιστορία, βραχύχρονη ή μακρόχρονη. Όλοι οι λαοί έχουν ιστορία. Αντικειμενικά, κανένα έθνος δεν γεννιέται σήμερα. Υπάρχει από πολύ καιρό πριν. Η διαδρομή του στο χρόνο, η ιστορία του, αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο της ύπαρξής του. Έθνη χωρίς μνήμη δεν υπάρχουν. Έθνη χωρίς ιστορία είναι ανύπαρκτα. Αλλά η εθνική ιστορία, η συλλογική μνήμη ενός έθνους, παρά τις αλληλεπιδράσεις, είναι ξεχωριστή για κάθε εθνική ολότητα."

    Μανώλης Γλέζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στ’ Απεράθου της Νάξου το 1922.
    Εχει καταδικαστεί είκοσι οκτώ φορές για την πολιτική δραστηριότητά του, από τις οποίες, τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στη φυλακή κρατούμενος δέκα έξι χρόνια συνολικά. Η εκτέλεση των θανατικών ποινών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης.

    Το 1951 εξελέγη βουλευτής Αθηνών της ΕΔΑ. Το 1961 θα επανεκλεγεί βουλευτής Αθηνών, ενώ το 1974, μετά την αποφυλάκισή του, βοηθά στην ανασυγκρότηση της ΕΔΑ και θα διατελέσει πρόεδρός της από το 1985έως το 1989. Το 1981 εξελέγη πρώτος βουλευτής της Αθήνας, το 1984 εκλέγεται ευρωβουλευτής και το 1985 εκλέγεται πάλι βουλευτής Β΄ Πειραιά, συνεργαζόμενος και τις τρεις φορές με το ΠΑΣΟΚ.

    Σημαντικό είναι και το συγγραφικό του έργο. Πέρα από την αρθρογραφία του σε εφημερίδες και περιοδικά, από το 1944 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί:
    "Η ιστορία του βιβλίου",
    "Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία"
    "Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα",
    "Βίγλα Μνήμης",
    "Η συνείδηση της πετραίας γης", "
    Ύδωρ, Αύρα, Νερό",
    "Εθνική Αντίσταση 1940-1945"
    και "Ο άνθρωπος και η φύση".

    Έχει αναγορευτεί σε τρία πανεπιστήμια επίτιμος διδάκτορας, ενώ έχει βραβευτεί με το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας (1958), το χρυσό μετάλλιο Ζολιό Κιουρί του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (1959), το χρυσό βραβείο Λένιν για την Ειρήνη (1963), τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πολλές υπηρεσίες που πρόσφερε στην Πατρίδα (1997) και το Αργυρό Μετάλλιο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (2001).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Στ' Απεράθου της Νάξου, στο χωριό μου, υπάρχει, μια παροιμία:

    «Αλίμονο στον άνθρωπο, άμα μάθει το βούδι τη δύναμή του».

    Και το μεν βόδι δεν πρόκειται να μάθει ποτέ τη δύναμή του.
    Ο άνθρωπος όμως;

    Μανώλης Γλέζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Εγώ δεν είμαι εναντίον της παγκοσμιοποίησης στην πληροφόρηση, στα επιτεύγματα της επιστήμης, στα αγαθά του πολιτισμού ή στις ιδέες. Είμαι εναντίον του παγκόσμιου κράτους που έχει δημιουργηθεί – στην παγκοσμιοκρατία, όπως την ονομάζω – δηλαδή τη συγκέντρωση τεράστιου οικονομικού πλούτου, μέσων παραγωγής, στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων στα χέρια λίγων."

    Μανώλης Γλέζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Των πολλών επιδίωξις η χλιδή,
    των εκλεκτών η δόξα,
    των δε επιλέκτων η αρετή."

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. «Δεν υπάρχει υδατική πολιτική», λέει ο Μανώλης Γλέζος. Η Ελλάδα μαστίζεται κάθε χρόνο από λειψυδρία ενώ ταυτόχρονα υποφέρει από πλημμύρες. Φτιάχνουμε δρόμους πάνω στα ποτάμια, όπως έγινε με τον Κηφισό και τον Ιλισσό και ακόμα και στα νησιά μας μετατρέπουν την κοίτη των χειμάρρων σε δρόμους με αποτέλεσμα να περιορίζεται η διείσδυση του νερού στους υπόγειους υδροφορείς.

    Από την άλλη πλευρά με γεωτρήσεις αντλούμε συνεχώς το νερό που έχει η γη χωρίς να εξασφαλίζουμε την ισορροπία ανάμεσα στο νερό που αποθηκεύεται και στο νερό που καταναλώνουμε.

    "Κλέβουμε το νερό που έχει η γη» λέει ο Μανώλης Γλέζος εκφράζοντας την πρότασή του που είναι ο εμπλουτισμός των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους και η συγκράτηση των εδαφών στις πλαγιές γιατί «κάθε χρόνο χάνουμε καλλιεργήσιμο έδαφος ίσο σε έκταση με το νησί της Πάτμου».

    αι επειδή ο Μανώλης Γλέζος δεν μένει ποτέ στα λόγια... σαν Πρόεδρος της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Απείραθου της Νάξου, πέτυχε τη συγκράτηση των νερών της βροχής και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με αναβαθμίδες (πεζούλες) και μικρά φράγματα στα γύρω βουνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Ολόκληρη η ανθρωπότητα διέρχεται από μια βαθύτατη κρίση, κρίση εσωτερική στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και κρίση στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση. Ο κόσμος τον οποίον εμείς οι άνθρωποι έχουμε δημιουργήσει, το σύστημα των σχέσεών μας, έχει στραφεί εναντίον μας και μας καταπιέζει»

    Μανώλης Γλέζος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena