Η ιστορία της Γραφής είναι μακρόχρονη, αργή και πολύπλοκη. Ακολουθεί την ιστορία του ανθρώπου. Ότι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε μοιάζει σαν ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που του λείπουν αρκετές σελίδες.
20 000 χρόνια πρίν οι άνθρωποι άρχισαν να χαράζουν τα πρώτα τους σχέδια. Οι πιό παλιές αναφορές σε γραπτά σύμβολα φτάνουν στη 4η χιλιετηρίδα π.Χ. Τα πρώτα γραπτά σύμβολα ήταν γεωργικοί λογαριασμοί. Έχει βρεθεί μια πινακίδα, που φαίνεται να περιέχει ένα κατάλογο από σακκιά σιτηρών και κεφάλια ζώων, (πινακίδα Ουρούκ), στη Μέση Ανατολή. Οι Σουμέριοι ανακαλύπτουν την σφηνοειδή γραφή και το νόμισμα σαν μέσο εμπορικής συναλλαγής. Το 2900 π.Χ. τα πρωτόγονα εικονογραφήματα εξαφανίζονται. Η γραφή μοιάζει σαν γρίφος. Νέα εικονογραφήματα εμφανίζονται, π.χ. το βέλος συμβολίζει τη ζωή, ένα σχήμα πουλιού με δίπλα του ένα αυγό συμβολίζει την γονιμότητα, το Χ συμβολίζει την έχθρα ενώ το = συμβολίζει την φιλία. Οι Ακκαδαίοι, πρόγονοι των Αράβων κυριαρχούν στη Μεσοποταμία. Σουμέριοι και Ακκαδαίοι μιλούν δύο διαφορετικές γλώσσες. Η γλώσσα των Σουμερίων γίνεται ιερή γλώσσα.
Οι πρώτοι άνθρωποι που εφεύραν τα γραπτά σύμβολα, τα χρησιμοποιούν για να διασώσουν τους μύθους τους. Την 3η χιλιετηρίδα π. Χ. στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται η Ιερογλυφική γραφή, που περιέχει εικονογραφήματα ή στυλιζαρισμένα σχέδια από πράγματα ή όντα ή σημεία-σύμβολα. Είναι μια μαγική, ποιητική ολοζώντανη γραφή, που θεωρείται εφεύρηση των θεών, ένα δώρο του θεού Θόρ στους ανθρώπους. Έτσι πχ. δύο σημεία σκαραβαίου στη σειρά σημαίνει "έρχομαι στη ζωή", ένα σημείο που μοιάζει με ανθρώπινα χείλη ανοιγμένα με ένα τετράγωνο που θυμίζει δόντι, σημαίνει "στόμα" ή "μιλάω"
Στην Αίγυπτο η ιστορία γεννιέται με την γραφή, που χρησιμοποιείται για να βάλει τα γεγονότα, για πρώτη φορά σε χρονολογική σειρά. Το ιερογλυφικό σύστημα για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες γέννησε δύο άλλες μορφές γραφής: την Ιερατική ταχυγραφία και την Δημοτική ή Λαική γραφή. Το 1760 π. Χ. χρησιμοποιείται η γλώσσα και η γραφή σαν τρόπος μετάδοσης της σκέψης. Στην αρχαία Κρήτη εμφανίζεται μια νέα γραφή. Ο Δίσκος της Φαιστού περιέχει 45 σημεία-σύμβολα. Την ίδια εποχή στη Κίνα η γραφή υπακούει σε μια σειρά δυσνόητων κανόνων, που θυμίζει τέχνη. Τον 13° π.Χ. αιώνα γράφεται στην Αίγυπτο η "Βίβλος των Νεκρών"
Οι Φοίνικες ανακαλύπτουν το αλφάβητο με μόνο σύμφωνα (αγνοεί τα φωνήεντα). Η εμφάνιση του αλφάβητου βοηθά την εκλαΐκευση της γνώσης. Τον 8° π.Χ. αιώνα εμφανίζεται η Αραμαϊκή Γραφή, η γραφή μερικών κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ το 700 π. Χ. αναπτύσσεται η Εβραϊκή γλώσσα. Το 650 π.Χ. γράφεται το Κοράνι.
Οι Έλληνες δανείζονται τα σύμφωνα της Αραμαϊκής γραφής και συμπληρώνουν τα φωνήεντα. Τον 5° π.Χ. αιώνα η Ελληνική αλφάβητο αποτελείται από 24 γράμματα: 17 σύμφωνα και 7 φωνήεντα. Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα Κεφαλαία για γραφή στη πέτρα και τα Πεζά στους Πάπυρους, τις κερωμένες πλάκες και τα όστρακα.
Η γλώσσα των Ετρούσκων, που εμφανίζεται τον 4° π. Χ. αι. επηρεάζεται από την Ελληνική γραφή. Τον 3° π. Χ. αιώνα εμφανίζεται η Λατινική γραφή, που περιέχει 29 γράμματα.
Η Ινδική γραφή περιέχει σύμφωνα και φωνήεντα, επηρεάζεται από την σανσκριτική γλώσσα και την Χίντι. Ο Πανίνι, ινδός στην καταγωγή, είναι ο πρώτος ειδικός στη Γραμματική. 'Ετσι ολοκληρώνεται η Ινδο-Ευρωπαϊκή οικογένεια της γραφής.
Σήμερα υπάρχουν 3000 διαφορετικές γλώσσες στη Γη και αντίστοιχες γραφές.
καλησπέρα, αναρωτιέμαι που μπορώ να βρώ κάποιον που να ξέρει να μου μεταφράσει μια απλή φράση από τα ελληνικά (ή τα αγγλικά) σε χίντι. Έχει κανείς ιδέα που μπορώ να απευθυνθώ; Το έχω ψάξει σε on line μεταφραστή στο internet αλλά θέλω να είμαι σίγουρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν γνωρίζει κάποιος ας επικοινωνήσει μαζί μου
Ευχαριστώ πολύ
Ciao Luna piena. Epoi, 'Sto Vasco dove sta?
ΑπάντησηΔιαγραφή