Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΤΡΙΣΤΑΝΟΣ και ΙΖΟΛΔΗ - TRISTANO e ISOTTA

ΤΡΙΣΤΑΝΟΣ και ΙΖΟΛΔΗ
"Tristano e Isotta"
"Tristan und Isolde"
Η ιστορία του Τριστάνου και της Ιζόλδης θεωρείται από τα πλέον φημισμένα μυθιστορήματα του Μεσαίωνα. Είναι μια ιστορία Αγάπης Κελτικής έμπνευσης που υπήρξε μούσα δημιουργίας για πολλούς συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και μουσικούς.
Εξέχουσα θέση έχει η ομώνυμη Όπερα του , Wilhelm Richard Wagner, που γράφτηκε μεταξύ του 1856-1859 και παρουσιάστηκε το 1865 στο Μόναχο, εμπνευσμένη από το Ρομάντσο του Gottfried von Strassburg, επέδρασε σημαντικά στην εξέλιξη και την πορεία της κλασικής μουσικής.
Η όπερα ξετυλίγεται σε τρίς "Πράξεις": Η Ιζόλδη, πριγκίπισσα των Ιρλανδών, είναι το ζωντανό λάφυρο του Τριστάνου στην εκστρατεία του ενάντια των Ιρλανδών με διαταγή του βασιλιά Μάρκου της Αγγλίας. Στην πρώτη Πράξη, περιγράφεται το ταξίδι του γυρισμού και η πρώτη συνάντηση της Ιζόλδης με τον Τριστάνο στο πλοίο.
Στη δεύτερη Πράξη, περιγράφεται η παράνομη σχέση του Τριστάνου με την Ιζόλδη, στο παλάτι του βασιλιά Μάρκου. Στην τρίτη Πράξη, περιγράφεται ο τραυματισμός του Τριστάνου σε μονομαχία και ο θάνατος των δύο ερωτευμένων. Τα τελευταία λόγια της Ιζόλδης είναι ενας καταπληκτικός ύμνος για την Αγάπη.

1 σχόλιο:

  1. «Come accade al caprifoglio
    che al nocciolo s'attacca:
    quando vi si è intrecciato e avvolto
    e tutt'attorno al tronco s'è messo,
    assieme possono vivere a lungo;
    ma poi quando si tenti di separarli,
    subito muore il nocciolo
    e insieme il caprifoglio.
    "Amica, così ne è di noi:
    non te senza me, non io senza te"»

    (Maria di Francia, Lai du Chèvrefeuille, vv. 69-78 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena