Από τα ομορφότερα ζώα της φύσης. Στη Ελληνική μυθολογία ήταν ο πστός σύντροφος της Άρτεμις, που την ακολουθούσε παντού. Μια εκδοχή του μύθου λέει ότι ήταν κάποτε ένας όμορφος κυνηγός, που τον έλεγαν Ακταίων, που μπήκε στη σπηλιά της θεάς και θαμπωμένος από την ομορφιά της έμεινε να την κοιτάζει. Η θεά θυμωμένη τον μεταμόρφωσε σε ελάφι, που από τότε την ακολουθούσε παντού. Στην οροσειρά που βρίσκεται στα ΒΔ του Αιγαίου, στα Κερύνεια όρη πίστευαν οι αρχαίοι ότι ζούσε το χρυσοκέρατο ελάφι της Άρτεμης.
Στα δάση της χώρας μας υπήρχαν πολλά ελάφια, σήμερα ο αριθμός τους έχει ελαττωθεί σημαντικά. Στην Πάρνηθα ζεί το κόκκινο ή ευγενές Ελάφι, "Cervus elaphus" που μετά την τραγική καταστροφή από την πυρκαιά, έχουν βρεί καταφύγιο στον Εθνικό Δρυμό που απέμεινε, από την καταστροφή. Υπολογίζονταν στα 400 τα ελάφια που ζούσαν στην Πάρνηθα.
Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου. Αδίστακτοι λαθροκυνηγοί έχουν σκοτώσει μερικά, όπως καταγγέλουν μέλη εθελοντικών οργανώσεων. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι έχουν βρεθεί σκοτωμένα ελάφια (μόνο) στο Καπανδρίτη!
Στη Ρόδο, που αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν "Ελαφούσα", ζεί ένα είδς μικρών ελαφιών του γένους Dama, γνωστό στο νησί σαν Πλατόνι, λόγω του σχήματος των κεράτων του, που είναι και το σύμβολο του νησιού. Σήμερα στα δάση της Ρόδου υπάρχουν γύρω στα 100-150 ζώα, ενώ άλλα 70 βρίσκονται προστατευμένα από το Δήμο του νησιού σε περιφραγμένους χώρους. Κάποια έχουν μεταφερθεί και σε άλλους προστατευμένους χώρους της χώρας μας. Υπάρχει μείωση του αριθμού του πλατύκερου ελαφιού, που οφείλεται κυρίως στην λαθροθηρία.
Το ελάφι είναι ένας ακόμα φυσικός πλούτος ομορφιάς της χώρας μας, που απαιτεί την έγγυρη και άμεση προστασία από την πολιτεία για να επιβιώσει.
Lunapiena
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.
Lunapiena