Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

M. Yourcenar: "Αδριανού Απομνημονεύματα"

"Αδριανού Απομνημονεύματα" "Δεν κυνηγώ πιά! Όταν ήμουν έφηβος, το κυνήγι μου προσέφερε τις πρώτες εμπειρίες μου να συναντηθώ με την προσταγή και τον κίνδυνο. Παραδινόμουν με πάθος σ'αυτό.... Τα σκυλιά που κατασπάραζαν το θήραμα, ήταν η αρχαιότερη εμπειρία που απέκτησα από τον θάνατο... από το θάρρος... από τον οίκτο για τα πλάσματα και από τη τραγική ηδονή να τα βλέπουμε να υποφέρουν.....
Άντρα πιά το κυνήγι με ξεκούραζε από τόσους μυστικούς αγώνες με αντιπάλους. Όταν έγινα αυτοκράτορας το κυνήγι μου χρησίμευσε για να κρίνω το κουράγιο, την ευστροφία... των μεγάλων λειτουργών... με έκανε να διαγράψω ή να εκλέξω περισσότερο από ένα δημόσιο άνδρα.
Η παραίτηση από το άλογο ήταν μια θυσία ακόμα πιό οδυνηρή. Ένα Άλογο είναι ένας φίλος." Marguerite Yourcenar

3 σχόλια:

  1. "΄Ερως, αυτό το μυστηριώδες παιχνίδι που προχωρεί από τον έρωτα ενός κορμιού, στον έρωτα ενός ανθρώπου"

    " Έρως, μια μορφή μύησης, ένα από τα σημεία συνάντησης του μυστικού με το ιερό."

    "Ο έρωτας, απ'όλα τα παιχνίδια μας, είναι το μόνο που κινδυνεύει ν'αναστατώσει την ψυχή μας, το μόνο στο οποίο ο παίχτης παραδίνεται στο ντελίριο του κορμιού του"

    "Κάθε αισθησιακό διάβημα μας φέρνει αντιμέτωπους με την παρουσία του άλλου, μας παγιδεύει μέσα στις απαιτήσεις και τις δουλειές της επιλογής"

    "Το λογικό σαστίζει μπροστά στο θαύμααυτού του ίδιου του έρωτα, μπροστά σ'αυτή την αλλόκοτη ιδεοληψία που τα φέρνει έτσι ώστε αυτή η ίδια η σάρκα μας, μπορεί να μας εμπνέει ένα τόσο δυνατό πάθος για χάδια, μόνο και μόνο γιατί διαγείρεταιαπό μια διαφορετική από τη δική μας προσωπικότητα ή γιατί αντιπροσωπεύει για μας κάποια σχήματα καλλονής."

    "Στην ερωτική επαφή γεννιέται ή σκοτώνεται η συγκίνηση."

    "Ποτέ δεν κατάλαβα πως μπορεί να κορεσθεί κανείς από ένα πλάσμα"

    "Ανδριανού Απομνημονεύματα"
    M. Yourcenar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η απόλαυση και η τέχνη του ύπνου είναι να εγκαταλειπόμαστε συνειδητά στην μακάρια ασυνειδησία, να συμφωνούμε να γινόμαστε με κάποιο ρευστό τρόπο πιό αδύναμοι, πιό βαρετοί, πιό ανάλαφροι και πιό συγκεχυμένοι απ'ότι είμαστε."

    "Ο άνθρωπο που δεν κοιμάται αρνιέται λίγο-πολύ να επιστευτεί την ροή των πραγμάτων."

    Μ. Yourcenar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μου άρεσε το επάγελμα του ιατρού. Παθιάζομαι γι'αυτή την επιστήμη, την πάρα πολύ κοντινή μας για να μην είναι αβέβαια και τρωτή στην προκατάληψη και στο λάθος, που διοργανώνεται όμως αδιάκοπα με την επαφή, με το άμεσο και το γυμνό...
    Ο Λεωτυχίδης (αρχαίος Έλλην Ιατρός), κοφτερό μυαλό, μου είχε μάθει να προτιμώ απ'τα λόγια τα πράγματα, να δυσπιστώ προς τα αποφθέγματα, να παρατηρώ μάλλον παρά να κρίνω."

    "Ανδριανού Απομνημονεύματα"
    M. Yourcenar

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena