Τρίτη 1 Απριλίου 2008

UMBERTO ECO

Σκεφτόμαστε τον Πόλεμο
του Umberto Eco
-Κάθε πόλεμος στην εποχή μας δεν μπορεί παρά να είναι Αντι-Οικολογικός.
- Όποιος ρίχνει μια ατομική βόμβα (ή όποιος ρυπαίνει τη θάλασσα) κηρύσσει τον πόλεμο στη γή στο σύνολό της.
-Ο πόλεμος εκμηδενίζει κάθε ανθρώπινη πρωτοβουλία. Ακόμα και η φαινομενική λύση δεν μπορεί να σταματήσει το αυτόνομο πιά παιχνίδι των βαρών που έχουν πιά πιαστεί στον ίδιο τον ιστό τους.
-Στον αιώμα μας, η μεταπολεμική πολιτική θα είναι πάντα και οπωσδήποτε η συνέχιση των προυποθέσεων που έθεσε ο πόλεμος. Όποια κ αν είναι η έκβαση του πολέμου, εφόσον θα προκαλέσει μια γενική αναδιάταξη των βαρών... θα παραταθεί σε μια δραματική πολιτική, οικονομική και ψυχολογική αστάθεια για τις επόμενες δεκαετίες, που δεν μπορεί να προκαλέσει άλλο, παρά μια "πολιτική πολέμου".
-Η ανθρωπότητα αισθάνεται την ενστικτώδη ανάγκη να δηλώσει τον πόλεμο σαν Ταμπού. Ένα Ταμπού δεν ανακηρύσσεται, Αυτο-ανακηρύσεται.
-Η Πνευματική λειτουργία δεν είναι ξέχωρη από την Ηθική.
-Είναι πνευματικό καθήκον μας να ανακηρύξουμε τον πόλεμο ως ΑΔΥΝΑΤΟ.
-'Ενας πόλεμος κατά τον οποίο ο εχθρός δεν μπορεί να αιφνιδιαστεί, είναι αδύνατος.
Ο πιθανός στόχος ενός πολέμου είναι το Tilt, (η κονταρομαχία). Είναι το παιχνίδι αυτο-αφανισμού.
.....από τα: "Πέντε ΗΘΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ"

1 σχόλιο:

  1. -Ελευθερία του λόγου σημαίνει και Ελευθερία από τις ρητορείες.
    -Ο Ευγένιος Ιονέσκο είπε: "Μόνο τα Λόγια έχουν σημασία, όλα τ'άλλα είναι φλυαρίες"
    -Όλα τα φασιστικά κείμενα βασίζονται σε ένα λεξιλόγιο φτωχό και σε μία στοιχειώδη συντακτική δομή, με σκοπό να περιορίσουν τα εργαλεία ενός πλήρους κριτικού στοχασ΄μού.
    -Αν συμφιλίωση σημαίνει συμπάθεια και σεβασμό για όσους πολέμησαν τον "δικό τους πόλεμο "καλή τη πίστει.." συγχώρηση δεν σημαίνει λήθη.
    -Η ασύνδετη εικόνα του φασισμού, δεν οφειλόταν στην ανεκτικοτητα, ήταν ένα δείγμα πολιτικής και ιδεολογικής εξαχρείωσης.
    -Τα φασιστικά καθεστώτα είναι καταδικασμένα να χάνουν τους πολέμους τους γιατί συνταγματικά είναι ανίκανα να αξιολογήσουν την δύναμη του εχθρού.
    -ο ελιτισμός είναι μια τυπική πλευρά κάθε αντιδραστικής ιδεολογίας... Ο αρχηγός (leader) που ξέρει καλά ότι η εξουσία του δεν αποκτήθηκε με εκλογή, αλλά κατακτήθηκε με την βία, ξέρει επίσης ότι η δυναμή του βασίζεται στην αδυναμία των μαζών, οι οποίες είναι τόσο ανίσχυρες ώστε να χρειάζονται και να αξίζουν ένα "δυνάστη".
    -Ο Ρούσβελτ είχε πεί στις 4 Νοέμβρη του 1938: "Τολμώνα πω, πως αν η Αμερικάνική Δημοκρατία πάψει να προοδεύει σαν μιά ζωντανή δύναμη αναζητώντας μέρα-νύχτα, με ΕΙΡΗΝΙΚΑ Μέσα, να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών, η δύναμη του φασισμού θα θεριέψει στη χώρα μας."

    -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και απελευθέρωση είναι ένα ΚΑΘΗΚΟΝ που δεν έχει τέλος.

    Φράσεις από το κείμενο:
    "Ο αιώνιος φασισμός"
    από τα "ΠΕΝΤΕ ΗΘΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ"
    του Umberto Eco

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena