Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ"

Μακεδονία ξακουστή
του Αλεξάνδρου η χώρα,
που έδιωξες τους βάρβαρους
κι ελεύθερη είσαι τώρα!
Ήσουν και θα΄σαι Ελληνική,
Ελλήνων το καμάρι,
κι εμείς τα Ελληνόπουλα
σου πλέκουμε στεφάνι.
Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
να ζούνε σκλαβωμένοι,
όλα κι αν τα χάσουνε
η λευτεριά τους μένει!
Το διαμαντένιο στέμμα σου
για βάλε στο κεφάλι,
για να φανεί η δόξα σου
Μακεδονία πάλι!
Αυτό το παραδοσιακό τραγούδι, που μας έμαθαν οι γονείς μας να τραγουδάμε όταν είμασταν παιδιά... έρχεται στα χείλη και στο νού αυτές τις μέρες... και τα στήθη γεμίζουν μέ κείνη τη γλυκειά περηφάνεια των παιδικών μας χρόνων... και στα μάτια φτάνουν δάκρυα οργής και θλίψης, που συγκρατούνται και γίνονται νότες... που ηχούν στην καρδιά και από κει ξεχύνεται η αρμονία τους στον αέρα για να ταξιδέψει και να ενωθεί μ'άλλες νότες και ξαναγίνεται τραγούδι, που συνεχίζει το ταξίδι στα κύματα και από κει στους κάμπους και στις απότομες πλαγιές του κόσμου ... ύμνος λατρείας για την Ελλάδα, την πιό γλυκειά κόρη το έρωτα του ουρανού και της γής.
"Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες" είχαν παραδεχθεί κάποτε... κάποιοι, που δεν μπορούσαν παρά να εκτιμήσουν, έστω με λόγια, τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων για την χώρα που τους χάρησε το Φώς... και τη ζωή.
Οι Έλληνες στο διάβα της ιστορίας τους κρατούν τη μνήμη των προγόνων ζωντανή κι έμαθαν να σέβονται την Ιστορία και τον Άνθρωπο... ξέρουν να τιμούν τις Αξίες και τα Σύμβολα της Ζωής και όλους Εκείνους που τα υπηρέτησαν με πίστη και αυτοθυσία μέσα στα χρόνια... και δεν ξεχνούν ποτέ να πλέκουν στεφάνια δόξας και τιμής στη Λευτεριά. 'Εμαθαν να προσπαθούν να παραμένουν Άνθρωποι, με το βλέμμα πάντα στραμμένο Ψηλά και να μην σκύβουν ποτέ το κεφάλι σε κανέναν από τους επίδοξους κάθε φορά "αφεντάδες".
Η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων καλά κρατεί... και μοιάζει στους καιρούς μας να ξαναμπαίνουν τα ίδια εκείνα θέματα, που δεν κατάφεραν να λυθούν προς όφελος των "αφεντάδων" κατακτητών, από την εποχή των δύο παγκόσμιων πολέμων.
Αλλάζει τη μάσκα της η εξουσία, μα πίσω παραμένει πάντα η ίδια πολιτική βούληση... με τον ίδιο στόχο και τις ίδιες βλέψεις.... αλλάζουν τα μέσα κυριαρχίας, μα παραμένει η ίδια μακιαβέλικη τακτική του "διαίρει και βασίλευε", χωρίς κανένα σεβασμό για την Ειρήνη και τον Άνθρωπο. 'Ολα θυσιάζονται στο βωμό της εξουσίας... όπως και χθές.. έτσι και τώρα!
Μα πάντα κάποιοι θα καταφέρνουν ν'αντιστέκονται... πάντα κάποιοι θα μπορούν ν'αντέχουν στην φθορά της Ηθικής, πάντα κάποιοι θα επιμένουν να κρατήσουν το Φώς της Αλήθειας αναμμένο, στο όνομα της αληθινής ανθρώπινης Λευτεριάς, της αληθινής ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σεβασμού στον Άνθρωπο και τις αξίες του... Η Ιστορία δεν σβήνεται.... κι όπως η Δόξα δεν εφαρπάζεται... ούτε μπορεί να κλέβεται... με ψεύτικες συμφωνίες και λυκοφιλίες.... η Ιστορία γράφεται με ιδρώτα και αίμα και η Δόξα κατακτιέται και ανήκει για πάντα σ'αυτούς που την αξίζουν.
"Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".... και οι Έλληνες ξέρουν να γράφουν και να Σέβονται την Ιστορία και τον Άνθρωπο, όπως και χθές... και τώρα.... και για πάντα, όσο θα υπάρχουν Ελληνες και Άνθρωποι που κατάφεραν στη ζωή τους να σκέφτονται σαν Έλληνες.
Lunapiena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena