Εμφανίστηκε πριν από 1,5 εκ. χρόνια. Κανένα άλλο ζώο δεν αναφέρεται τόσο συχνά στους μύθους, στους θρύλους, στα παραμύθια και στις παραδόσεις των λαών, όπως ο Λύκος.
Ήταν και παραμένει Σύμβολο Δύναμης και Ελευθερίας.
Θεωρείται μοναχικός παρόλο που το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ειδών είναι η κοινωνική τους οργάνωση σε αγέλες.
Οι αγέλες αποτελούνται από 8-14 λύκους στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες περιοχές μπορεί να φτάσει και τους 30. Αρχηγός της αγέλης είναι ο Λύκος του αναπαραγωγικού ζευγαριού . Κάθε ζεύγος λύκων μένει πιστά μαζί για όλη τη ζωή. Αρκετά συχνά όμως, μετά από άγρια μάχη τη θέση του ηττημένου αρσενικού παίρνει κάποιο άλλο. Έτσι επιτυγχάνεται η αναπαραγωγή των πιό υγιών και δυνατών. Οι λύκοι ζευγαρώνουν την άνοιξη (Φεβρουάριο ως Απρίλιο). Μετά από 2 μήνες η λύκαινα γεννάει 3 - 7 μικρά, που τα θηλάζει για άλλους δύο μήνες. Την ανατροφή των μικρών αναλαμβάνει όλη η αγέλη. Τα νεαρά λυκόπουλα είναι έτοιμα για αναπαραγωγή μετά από δύο χρόνια.
*********
Στη Μυθολογία ο Απόλλωνας ονομαζεται και ΛΥΚΕΙΟΣ, απ'όπου προέρχονται και οι λέξεις Λυκόφως και Λυκαυγές. Ο Απολλόδωρος καθώς και ο Οβιδίος στο έργο του "Μεταμορφώσεις" αναφέρονται στην μεταμόρφωση από τον Δία, του Μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας ΛΥΚΑΩΝ σε ζώο, που πήρε το όνομα του (ΛΥΚΟΣ), σαν τιμωρία γιατί αμφισβήτησε την παντογνωσία του, προσφέροντας του κρέας ανθρώπινο. Κατά τον Παυσανία, ο Λυκάονας θυσίασε ένα βρέφος στο βωμό του Δία στο Λύκαιο όρος και ο Θεός θυμωμένος τον μεταμόρφωσε σε λύκο.
Στις ιουδαιοχριστιανικές αναπαραστάσεις των ουράνιων μορφών ο Λύκος προσομοιώθηκε, από τον Ιούλιο Σίλερ και τον Καίσιο με τον Βενιαμίν....,
επειδή στην Παλαιά Διαθήκη ο Ιακώβ παρομοιάζει τον Βενιαμίν με λύκο.
Στα Λατινικά, Lupus (ΛΥΚΟΣ) είναι ένας από τους επίσημους αστερισμούς που σημειώθηκε κατά την αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Είναι νότιος αστερισμός, ορατός στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ελλάδα, τα βράδια του Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.
Lunapiena