Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Το ΟΝΕΙΡΟ..

Ο ΟΝΕΙΡΟΣ ήταν για τους αρχαίους Έλληνες αγγελιοφόρος του Δία, που τον έστελνε στον ύπνο των ανθρώπων για να τους γνωρίσει το μέλλον και να τους δώσει διάφορες συμβουλές. Κατά τον Ησίοδο ήταν γιος της Νύχτας και αδερφός του Ύπνου και του Θανάτου ενώ ο Όμηρος τον θέλει δαίμονα του Άδη.
Ο Φροϋντ θεωρεί το ΟΝΕΙΡΟ σαν την βασιλική οδό για να φτάσουμε στο ασυνείδητο και να μάθουμε τι κρύβει... Καταπληκτικό το έργο του "Ερμηνεία των Ονείρων"... οι ερμηνετικές απόψεις του έγιναν ένα από τα πίο χρήσιμα εργαλεία στην Ψυχανάλυση.. και χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας. Δεν υπάρχουν προφητικά Όνειρα θα μας πεί. Η καθημερινότητα γίνεται ερέθισμα.. για να διακινηθούν μνήμες και ασυνείδητο υλικό.. σε μια προσπάθεια του ψυχισμού να βάλει τάξη στα ενδότερα διαμερίσματά του. Υπάρχει ένα πρώτο επίπεδο κατανόησης του ονείρου... αλλά υπάρχει και ένα βαθύτερο επίπεδο κατανόησης, που οδηγεί στη αυτογνωσία του ατόμου. Ενδιαφέρουσα και δύσκολη εργασία η ερμηνεία των ονείρων που απαιτεί ειδικές γνώσεις και πείρα.
Βλέπουμε όλοι όνειρα.. 2-3 κάθε βράδυ, δεν τα θυμόμαστε όμως το πρωί... γιατί γίνονται συνειδητά μόνο άν για κάποιο λόγο ξυπνήσουμε κατά την διάρκεια που ονειρευόμαστε... Είναι καταπληκτικός σκηνοθέτης ο ανθρώπινος Νούς.. Φαντασία, σκέψη, μνήμη, επιθυμίες, συγκινήσεις και συναισθήματα... συνεργάζονται για να κάνουν μια σειρά από χρωματιστές εικόνες που δεν υπακούουν τις εντολές του χρόνου... είναι άναρχες, το χθές και το σήμερα μπερδεύεται.. και συνδέονται με ιδιαίτερο τρόπο που ακολουθεί κυρίως τις επιθυμίες ή τους φόβους μας... με σκηνογράφο την φαντασία. Καταπληκτική λειτουργία του Νού μας! που μοιάζει με την Τέχνη.. ένας Καλλιτέχνης ο άνθρωπος... που στο σκοτάδι δημιουργείτα πιό όμορφα έργα του... Μοιάζει σαν Μιά ζωή μέσα... στη Ζωή μας... μεσα στη καθιμερινότητα.
**********
Σε ονειρεύτηκα
Σε ονειρεύτηκα,
εμφανίστηκες πάνω στα κλαδιά
και πήγες προς το φεγγάρι
περπατώντας από σύννεφο σε σύννεφο
πήγαινες.. κι εγώ σ'ακολουθούσα
σταματούσες και σταμάταγα κι εγώ,
με κοίταγες, σε κοίταγα κι εγώ
σε κοίταγα και με κοίταγες κι εσύ
και μετά... όλα τέλειωσαν.
Σε ονειρεύτηκα.
*******
TI HO SOGNATA
Ti ho sognatami
sei apparsa sopra i rami
passando vicino alla luna
tra una nuvola e l'altra
andavi, e io ti seguivo
ti fermavi e io mi fermavo,
mi fermavo, e tu ti fermavi,
mi guardavi e io ti guardavo
ti guardavo e tu mi guardavi
poi tutto e finito.
Ti ho sognata.
Nazim Hikmet
Trad. Lunapiena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena