Στα Μονοπάτια τ'Ουρανού..:
Στη σιωπή του ουρανού γεννήθηκε η Α γ ά π η
κι έγινε όνειρο, Παιδί της Νύχτας...
που αντανακλά στο φως του Ήλιου
το Χαμόγελο της Ζωής..
και την χαμένη της Αθωότητα
στο βλέμμα ενος παιδιού.....
Στα Μονοπάτια τ'Ουρανού
γέρνει και ξαποσταίνει.
Καλησπέρα σου, ευχαριστώ για την επίσκεψη... Εχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι βαθειά τον αγώνα και τις θυσίες των Ανθρώπων και να τιμώ την Ιστορία του τόπου που με γέννησε. Θεωρώ ότι οι Ιδέες είναι γέννημα της ανάγκης του ανθρώπινου Νού γιά ουσιαστική κατανόηση της σημασίας της 'Υπαρξης, είναι η ζωογόνος Πνοή της Ζωής μας. Η εσωτερική ανάγκη μας για αναζήτηση της Αλήθειας είναι η βάση της γνήσιας και ουσιαστικής Επικοινωνίας μεταξύ των Ανθρώπων...
Η Μυθολογία είναι για μένα, η πιό έξυπνη και η πιό επιτυχής ανακάλυψη του ανθρώπινου Νου για την αναζήτηση της Αλήθειας... που οδήγησε στην γέννηση της Ιστορίας.
Με βρίσκεις όμως αδιάβαστη, δεν γνώριζα τον μύθο που αναφέρεις... ούτε το σουηδικό μοντέλο. Μου κίνησες όμως την περιέργεια και έψαξα στο διαδύκτιο... Ειλικρινά λυπάμαι, δεν εκτιμώ την προκλητική συμπεριφορά και η έλλειψη Σεβασμού μου προκαλεί θλίψη...
Η Ευγένεια της ψυχής και ο Σεβασμός είναι οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι στους οποίους στηρίζεται το οικοδόμημα των Αρετών του ανθρώπου (κατά τους προγόνους μας) και της εν γένει ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.
"Κοιμήσου πάνω" μου έλεγε ο παππούς μου, όταν μου πρότεινε να σκεφτώ σοβαρά κάτι σημαντικό. Καλή σου νύχτα!
Ο Ηροδότου, αναφέρει τα λόγια που είπε ο Πέρσης στρατηγός Τριτανταίχμης ύστερα από τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο (480 π.Χ.), όταν άκουσε να διηγούνται πως οι Έλληνες, που γιόρταζαν τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίζονται για ένα απλό στεφάνι ελιάς! ...κατηγόρησε το Μαρδόνιο γιατί τους έφερε να πολεμήσουν τους Έλληνες:'Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επί άνδρας ήγαγες μαχησομένους ημέας, οι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεύονται, αλλά περί αρετής''.
(Δηλ. Αλίμονο, Μαρδόνιε, με ποιους άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε, που δεν κάνουν τους αγώνες τους για χρήματα, παρά για την αρετή)
Στη σιωπή του ουρανού γεννήθηκε η αγάπη κι έγινε όνειρο, παιδί της νύχτας.. που αντανακλά στο φως του ήλιου το χαμόγελο της ζωής και την χαμένη της αθωότητα στο βλέμμα ενος παιδιού..
"ΟI ΓΑΜΟI του ΚΑΔΜΟΥ και της ΑΡΜΟΝΙΑΣ"- "Le Nozze di Cadmo e Armonia" από Roberto Colasso
"Ο Μύθος του Σίσυφου" από Albert Camus
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, από Διογένη Λαέρτιο
"Simone de Beauvoir - Jean-Paul Sartre ΤΕΤ Α ΤΕΤ" από Hazel Rowley
"Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι" από Οσκαρ Ουάλιντ
SIDDHARTA, από Hermann Hesse
"Ο Κόσμος σαν Βούληση και Αναπαράσταση" από Arthur Schopenhauer
“Il Nome della rosa” , ¨Το Όνομα του Ρόδου" di Umberto Eco, εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ο λύκος της Στέππας (Der Steppenwolf). Μετάφραση: Γιάννης Κωστόπουλος
"Der Man ohne Eigenschaften" di Robert Mussel "Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες" Ρόμπερτ Μούζιλ, Μετάφραση: Τούλα Σιετή.
Memorie di Adriano" dι M. Yourcenar, "Τα Απομνημονεύματα του Αδριανού"
"Il Dio delle piccole cose" di Arundhati Roy, "Ο Θεός των μικρών πραγμάτων"
"AMORE ed EROS, la Duplice Fiamma" di Ottavio Paz, "ΑΓΑΠΗ και ΕΡΩΣ, η διπλή Φλόγα"
°Ulisse° di James Joyce, "Οδυσσέας"
"Don Chisciotte" di Cervantes, "Δον Κιχώτης"
Στα Μονοπάτια τ΄Ουρανού
Στα Μονοπάτια τ'ουρανού να περπατάς της ομορφιάς τα μυστικά για να μαθαίνεις στη σιωπής την αγκαλιά, μοναχικό φεγγάρι, διαβάτης είσαι στη ζωή και μαθητής στη γνώση χαμόγελο ο ήλιο σου κι ο πόνος σου βροχή.
καλησπερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα ολα για το πολυτεχνειο..αλλα θα ηθελα να μου εξηγησεις τον μυθο της ηλενιας...ξερεις το σουηδικο μοντελο....
Καλησπέρα σου,
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για την επίσκεψη...
Εχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι βαθειά τον αγώνα και τις θυσίες των Ανθρώπων και να τιμώ την Ιστορία του τόπου που με γέννησε. Θεωρώ ότι οι Ιδέες είναι γέννημα της ανάγκης του ανθρώπινου Νού γιά ουσιαστική κατανόηση της σημασίας της 'Υπαρξης, είναι η ζωογόνος Πνοή της Ζωής μας. Η εσωτερική ανάγκη μας για αναζήτηση της Αλήθειας είναι η βάση της γνήσιας και ουσιαστικής Επικοινωνίας μεταξύ των Ανθρώπων...
Η Μυθολογία είναι για μένα, η πιό έξυπνη και η πιό επιτυχής ανακάλυψη του ανθρώπινου Νου για την αναζήτηση της Αλήθειας... που οδήγησε στην γέννηση της Ιστορίας.
Με βρίσκεις όμως αδιάβαστη, δεν γνώριζα τον μύθο που αναφέρεις...
ούτε το σουηδικό μοντέλο.
Μου κίνησες όμως την περιέργεια και έψαξα στο διαδύκτιο... Ειλικρινά λυπάμαι, δεν εκτιμώ την προκλητική συμπεριφορά και η έλλειψη Σεβασμού μου προκαλεί θλίψη...
Η Ευγένεια της ψυχής και ο Σεβασμός είναι οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι στους οποίους στηρίζεται το οικοδόμημα των Αρετών του ανθρώπου (κατά τους προγόνους μας) και της εν γένει ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.
"Κοιμήσου πάνω" μου έλεγε ο παππούς μου, όταν μου πρότεινε να σκεφτώ σοβαρά κάτι σημαντικό.
Καλή σου νύχτα!
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΙΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ἐπαινετὰ μέν ἐστι τὰ καλά, ψεκτὰ δὲ τὰ αἰσχρά καὶ τῶν μὲν καλῶν ἡγοῦνται αἱ ἀρεταί, τῶν δ᾿ αἰσχρῶν αἱ
κακίαι, ἐπαινετὰ δ᾿ ἐστὶ καὶ τὰ αἴτια τῶν ἀρετῶν καὶ τὰ παρεπόμενα ταῖς ἀρεταῖς καὶ τὰ γινόμενα ἀπ᾿ αὐτῶν καὶ
τὰ ἔργα αὐτῶν, ψεκτὰ δὲ τὰ ἐναντία. τριμεροῦς δὲ τῆς ψυχῆς λαμβανομένης κατὰ Πλάτωνα, τοῦ μὲν λογιστικοῦ ἀρετή ἐστιν ἡ φρόνησις, τοῦ δὲ θυμοειδοῦς ἥ τε πραότης καὶ
ἡ ἀνδρεία, τοῦ δὲ ἐπιθυμητικοῦ ἥ τε σωφροσύνη καὶ ἡ ἐγκράτεια, ὅλης δὲ τῆς ψυχῆς ἥ τε δικαιοσύνη καὶ ἡ
ἐλευθεριότης καὶ ἡ μεγαλοψυχία.
Κακία δ᾿ ἐστὶ τοῦ μὲν λογιστικοῦ ἡ ἀφροσύνη, τοῦ δὲ θυμοειδοῦς ἥ τε ὀργιλότης καὶ ἡ δειλία, τοῦ δὲ ἐπιθυμητικοῦ ἥ τε ἀκολασία καὶ ἡ
ἀκράτεια, ὅλης δὲ τῆς ψυχῆς ἥ τε ἀδικία καὶ ἀνελευθεριότης καὶ μικροψυχία..."
Ο Ηροδότου, αναφέρει τα λόγια που είπε ο Πέρσης στρατηγός Τριτανταίχμης ύστερα από τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο (480 π.Χ.), όταν άκουσε να διηγούνται πως οι Έλληνες, που γιόρταζαν τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνίζονται για ένα απλό στεφάνι ελιάς!
ΑπάντησηΔιαγραφή...κατηγόρησε το Μαρδόνιο γιατί τους έφερε να πολεμήσουν τους Έλληνες:'Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επί άνδρας ήγαγες μαχησομένους ημέας, οι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεύονται, αλλά περί αρετής''.
(Δηλ. Αλίμονο, Μαρδόνιε, με ποιους άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε, που δεν κάνουν τους αγώνες τους για χρήματα, παρά για την αρετή)