Η Γυναίκα Καλλιπάτειρα από την Ρόδο, θυγατέρα και μητέρα Ολυμπιονικών προσπάθησε να αγωνιστεί στον στίβο, ντυμένη ανδρικά, ξεπερνώντας την εποχή της και τους κανόνες της.. ενώ άλλες Γυναίκες στην Ελλάδα.... όπως η Μαντώ Μαυρογέννους, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μόσχω Τζαβέλλα, η Δέσπω Μπότση, Μάρω Μπότσαρη και τόσες άλλες διάλεξαν να πολεμήσουν στο πλευρό των ανδρών για τη Λευτεριά.. κι άλλες από την Σαπφώ και την Ασπασία... έως την Ιωάννα Στεφανόπολη τη πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελένη Σκούρα, την πρώτη Γυναίκα Βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
έσπασαν τον απαγορευτικό ιστό και άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη των Γραμμάτων, της Τέχνης και του πολιτισμού στη χώρα μας.
********
Το Γυναικείο Εργατικό κίνημα όμως άρχισε να εκδηλώνεται στις ΗΠΑ, δειλά δειλά το 1820 με μικρές απεργίες και κορυφώθηκε στις 8 Μάρτη του 1857....
Το 1857 εργαζόμενες γυναίκες στη βιομηχανία υφασμάτων στη Νέα Υόρκη κατέβηκαν στους δρόμους ντυμένες στ'άσπρα, διαδηλώνοντας και απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες... και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
*******
Στις 8 Μάρτη 1910 η Clara Zetkin, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"
ενώ την ίδια μέρα.. Ο βασιλιάς της Ισπανίας παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα φοίτησης στο Πανεπιστήμιο!
Στις 8 Μαρτίου 1911 γιορτάζεται για πρώτη φορά
η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας..
*****
Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε
την 8 Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας
- Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη..
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ!
Μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων
και αφετηρία Νέων στόχων για την ουσιαστική
κατοχύρωση της Ισότητας των φύλων..
******
Ο αγώνας έχει επιφέρει ουσιαστικές θετικές αλλαγές για πολλές γυναίκες κυρίως στο Δυτικό Κόσμο... Η φυσική βία, ο εκφοβισμός, η ταπείνωση και ο βιασμός των γυναικών, δυστυχώς συνεχίζεται.. χιλιάδες είναι οι καταγγελίες κι άλλες τόσες ακόμα αποσιωποιούνται...
ως πότε άραγε;
*******
Θεόφιλος:‘‘Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα’’
Κασσιανή: "Εκ γυναικός ερρύη και τα κρείττω’’
******
Είναι ενδιαφέρον και ουσιαστικό το σύνθημα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:
«Σταματήστε τη βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών»
Καλή Συνέχεια...
σε ΟΛΕΣ της ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Κόσμου!
Οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στις πατρίδες τους δεν στάθηκαν εμπόδιο για πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, που κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να διαπρέψουν στους τομείς τους οποίους επέλεξαν να υπηρετήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τον πολιτισμό και την πολιτική μέχρι τη φροντίδα μιας πολυμελούς οικογένειας
και από την αφοσίωσή τους σε συλλογικούς σκοπούς μέχρι τη συγγραφή μιας προσωπικής ιστορίας που μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα αντίστασης,
γυναίκες από όλο το φάσμα αξίζουν την προσοχή.
Ανάμεσά τους η Ιρανή νομπελίστρια Σερίν Εμπάντι!
Η Σερίν Εμπάντι κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνθήκες καταστολής στην πατρίδα της
και να γίνει μία από τις σημαντικές προσωπικότητες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών.
Πριν από τρία χρόνια τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Εμπάντι μίλησε σε συνάντηση του Μεσογειακού Ιδρύματος στη Νάπολη της Ιταλίας
ενώνοντας τη φωνή της με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι βοηθώντας τις γυναίκες να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους ενισχύεται η ίδια η δημοκρατία.
Η Εμπάντι, που ήταν δικαστής, έχασε τη δουλειά της μετά την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας γιατί το καθεστώς δεν επιτρέπει σε γυναίκα να δικάζει άνδρες.
Εκτοτε η νομπελίστας Ειρήνης ασκεί τη δικηγορία, υπερασπιζόμενη γυναίκες που φέρονται να έχουν διαπράξει «εγκλήματα γνώμης».
(από την Ελευθεροτυπία)
καμιά φορά... οι αριθμοί δηλώνουν αλήθειες:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που -ενίοτε κοροϊδευτικά- λέγεται ότι καθιερώθηκε με την ίδια λογική που καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού ή η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, δεν θα είχε καμία αξία αν η γυναίκα είχε καταφέρει να διαθέσει στην καθημερινότητά της τα αυτονόητα.
Εχει όμως αξία για εκείνη η μία στιγμή που καθένας θα ξοδέψει για να συνειδητοποιήσει
ότι ένα στα πέντε κορίτσια κάτω των 15 ετών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας, αλλά και ότι το 20-25% των γυναικών της Ευρώπης έχει υποστεί σωματική βία, ότι τα 3/4 του συνολικού πληθυσμού των οροθετικών στην υποσαχάρια Αφρική είναι γυναίκες, ότι η πλειονότητα των 100 εκατομμυρίων παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο και των 800 εκατομμυρίων αναλφάβητων ενηλίκων είναι κορίτσια και γυναίκες αντίστοιχα.
(από την Ελευθεροτυπία)