ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ
Θα πούμε το τραγούδι του
που ξεκινά απ' τον ήλιο
με την απόκρημνη λαλιά του τηλεβόα
...Ολκάδος που συνάντησε το νεαρό τ ι τ ά ν α
με ρίγανη στα χείλη του
κι ολόκληρη τη χώρα
μες στο στήθος του... στο στήθος του...
Το ρήμα κρουσταλλώθηκε και φέγγει
κι ακόμα τρέχουν τα κορίτσια
Μες στα πλατιά φουστάνια τους
στις δροσερές μαρμαρυγές της άσπιλης ημέρας
Μέσα στο ρίγος που γελά καθώς ξανθή γοργόνα
σ' ένα καράβι ορθόπλωρο που πλέχει
στον ουρανό της θάλασσας με τα μεγάλα μάτια
Φωνές θερμές, γλυκές παιδίσκες των ερώτων
πάνω στη γη κι επί των χόρτων ή στα φύλλα
βιβλίου γιομάτου δένδρα πράσινα σαν παραθύρια
που βλέπουν προς την ʼΑνοιξη
προς την Άνοιξη... προς την Άνοιξη...
Χωρίς απροσδιόριστη φενάκη
μα με πλήθος πολύχρωμων παλμών
μεταξωτής αιώρας
Σε κάστρο δόξας μυρμηκιάς με πλούσια ζώνη
σφυγμένα δυνατά στη μέση της ημέρας
Πλατιά στα στέρνα μας
και τα πουλιά μας τρέχουν στον αέρα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ
από τη συλλογή του "ΕΝΔΟΧΩΡΑ"
μελοποιήθηκε από τους εκλεκτούς... Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ζωγράφος ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη.. απ'όπου και δραπέτευσε για τη Σμύρνη, όπου δουλεύει ντυμένος με τη φουστανέλλα του σαν "θυροφύλακας" στο Ελληνικό Προξενείο και ζωγραφίζει.. την ΕΛΛΑΔΑ.. (με θέ...ματα απ'την αρχαιότητα... τη βυζαντινή και νεώτερη ιστορία της...μέχρι τις μέρες του) για να φτάσει στο Βόλο.. όταν..
ΑπάντησηΔιαγραφή"ο Γιάννης Κοντός, πλούσιος γαιοκτήμονας του αναθέτει το 1912
την τοιχογράφηση του σπιτιού του στην Ανακασιά. Ο Θεόφιλος ζωγραφίζει σκηνές από την Επανάσταση του '21, αρχαίους θεούς και Ελληνικά τοπία."
Επιστρέφει στη Μυτιλήνη.. όπου και έζησε μέχρι τις 24 Μάρτη του 1934... σαν Σήμερα... που "βρέθηκε νεκρός στο καμαράκι του"
Η οικία Κοντού σήμερα... είναι το "Μουσείο Θεόφιλου".. στον Βόλο
«...Είναι ζωγράφος γεννημένος από το Ελληνικό τοπίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέσω του Θεόφιλου, ιδού το τοπίο και οι άνθρωποι της Ελλάδας: κοκκινόχωμα, πευκότοπος και ελαιώνας, θάλασσα και βουνά των θεών, άνθρωποι που λούονται σε μια τολμηρά επικίνδυνη ηρεμία….».
έ...γραψε στο άρθρο του για τον "ΘΕΟΦΙΛΟ" ο μεγάλος Ελβετος Αρχιτέκτονας.. Charles-Edouard Jeanneret (1887 - 1965), γνωστός ως Λε Κορμπυζιέ (Le Corbusier).
Teofilo Hatzimikail (Θεόφιλος Χατζημιxαήλ) (1873-1934), noto con il solo nome, Teofilos, e' il piu famoso pittore naif della Grecia.
ΑπάντησηΔιαγραφήNacque nel 1873 a Varia, unpiccolo paesino nell’isola di Lesbo, che era la patria di Saffo e di Esopo. C...omincio' a dipingere, usando le tecniche di base che aveva imparato a Mitilini dallo zio G. Zografo, che faceva il decoratore...
" Έργα τοιχογραφίες του ΘΕΟΦΙΛΟΥ, σώζονται ως σήμερα στο Πήλιο, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Μηλιές , στο χωριό Μακρινίτσα στο καφενείο "ΘΕΟΦΙΛΟΣ" όπου πήρε τό όνομα του,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον φούρνο του Βελέντζα, στην Ανω Μεριά Βόλου.
Στην Α...νάυρο Βόλου στο λαογραφικό κέντρο του Κίτσου Μακρή υπάρχουν επίσης 25 έργα τού Θεόφιλου.
Στον μύλο του Κοντογιάννη , στο ελαιοτριβείο του Βαραλή , στο σπίτι του Γκουντέλια , και στον Άγιο Βλάσσιο στο σπίτι του Γκέκα .
Φιλοτέχνησε ακόμη σε χάνια και ταβέρνες, που πολλές φορές η αμοιβή του ήταν... ένα κομάτι ψωμί... και ένα ποτήρι κρασί.
«[...] Μια μέρα στις αρχές του 1928, βρέθηκα στο ατελιέ του Γουναρόπουλου στο Παρίσι. Εκεί βρισκόταν ακουμπισμένη πάνω σ' ένα τραπέζι η φωτογραφία ενός έ ρ γ ο υ λαϊκού ζωγράφου που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή και ρώτησα τον Γουναρόπου...λο αν ήξερε ποιος ήταν αυτός που είχε κάνει το έργο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γουναρόπουλος, σχεδόν αδιάφορα, μου απήντησε: ‘
‘Ένας γνωστός μου συλλέκτης από τον Βόλο.. μου έστειλε την φωτογραφία. Άλλες λεπτομέρειες δεν ξέρω’’.
Έφυγα από το ατελιέ του Γουναρόπουλου χωρίς να μάθω ούτε το όνομα, ούτε την καταγωγή του έργου της φωτογραφίας.
Πέρασε πολύς καιρός χωρίς να μάθω τίποτα. Καμία υποψία, ότι ο ζωγράφος αυτός ήταν από τη Μυτιλήνη. Ύστερα από τρία τέσσερα χρόνια κατέβηκα στην Ελλάδα και.. πήγα στη Μυτιλήνη να δω τον πατέρα μου. Ένα απόγευμα, μπαίνοντας σ' ένα καφενείο, είδα μια ζ ω γ ρ α φ ι ά πάνω σ' ένα τοίχο που μου θύμισε το έργο της φωτογραφίας. Ζήτησα πληροφορίες από τους θαμώνες.
‘‘Είναι ένας αλήτης -μου είπαν- που τριγυρνάει στα χωριά και ζωγραφίζει στα καφενεία για ένα ποτήρι κρασί’’.
Τότε, για καλή μου τύχη, είχε σταματήσει τις περιπλανήσεις του κι είχε εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη. Φυσικά έσπευσα να τον συναντήσω. Θυμάμαι, αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη, όταν τον πρωτογνώρισα. Ήταν τόσο γραφικός έτσι όπως ήταν ντυμένος και τόσο αγνός.
Του ζήτησα να μου κάνει έργα, γιατί φοβόμουνα πως εκείνα που είχε κάνει στους τοίχους θα εξαφανιζόντουσαν αργότερα. Τα έργα του μου άρεσαν πολύ, είχαν μια δροσιά, αλλά και κείνη την ποιότητα που μόνο στις αληθινές καλλιτεχνικές δημιουργίες συναντάει κανείς.
Ως το θάνατο του έκανε έργα που τα έδινε στον πατέρα μου...[...]».
γράφει ο Στρατής Θ. Ελευθεριάδης...γνωστός ως Tériade.
Το 1965 ο Tériade, με δαπάνες του έχτισε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ, σε σχέδια του Λεσβίου αρχιτέκτονα Γιώργου Γιανουλέλλη, το στόλισε με 86 πίνακες και το δώρισε στο Δήμο Μυτιλήνης.
^
http://www.mytilene.gr/theofilos/index.html
Το Μουσείο ΘΕΟΦΙΛΟΥ, και σπίτι του Γιάννη Κοντού, βρίσκεται στην Α ν α κ α σ ι ά Πηλίου και είναι γύρω στα 10 χλμ από τόν Βόλο ανεβαίνοντας γιά Πορταριά... έχει καταγγελθεί από χρόνια.. η καταστροφική αδιαφορία και εγκατάλειψη του Μουσείου.. από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να απειλείται ο "θησαυρός" του απ'την βροχή και την υγρασία..
ΑπάντησηΔιαγραφή