Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

21 Οκτωβρίου 1907: Γέννηση του Νίκου Εγγονόπουλου στην Αθήνα, δεύτερος γιος του Παναγιώτη και της Ερριέττης. Καλοκαίρι 1914: Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια εγκαθίσταται αναγκαστικά εκεί μετά την κήρυξη του πολέμου. 1928-1930: Εργάζεται ως μεταφραστής σε Τράπεζα και ως γραφέας στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα πηγαίνει στο νυχτερινό Γυμνάσιο του Ψυρρή για να αποκτήσει και ελληνικό Απολυτήριο. 1930-1933: Εργάζεται ως ημερομίσθιος σχεδιαστής στη Διεύθυνση Σχεδίων Πόλεων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. 1932: Γράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και γίνεται μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη. Παράλληλα φοιτά στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου όπου ένα χρόνο πριν είχε ξεκινήσει ο Γιάννης Τσαρούχης. Οι δύο μαθητές θα βοηθήσουν τον Κόντογλου στις τοιχογραφίες του σπιτιού του. 1938: Ο Νίκος Εγγονόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του, τέμπερες σε χαρτί που εικονίζουν παλιά σπίτια πόλεων της Δ. Μακεδονίας, στην Έκθεση «Τέχνη της Νεοελληνικής Παραδόσεως», οργανωμένη από το σύλλογο «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη» στην Αίθουσα Στρατηγοπούλου. Συνεργάζεται ακόμη στις μακέτες των αρχοντικών που κατασκευάζει Δ. Πικιώνης με χορηγία του Υφυπουργού Τουρισμού. Μεταφράζει επίσης ποιήματα του Tristan Tzara που δημοσιεύονται στο τεύχος Υπερεαλισμός Α'. [Τα ίδια ποιήματα αναδημοσιεύονται στο βιβλίο Tristan Tzara, Υπερρεαλισμός και μεταπόλεμος, «Ύψιλον/βιβλία», 1979]. Τελειώνει τις εργαστηριακές σπουδές στη Σχολή του. Δημοσιεύει τρία ποιήματα - Εκεί, Ο μυστικός ποιητής, Νυκτερινή Μαρία - στο περ. Ο Κύκλος του Απόστολου Μελαχρινού. Τυπώνεται επίσης η πρώτη ποιητική του συλλογή: Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν, «Κύκλος». Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για το έργο του Πλαύτου Μέναιχμοι (Θέατρο Κοτοπούλη, Σκηνοθεσία Γ. Σαραντίδης). Τον Δεκέμβρη τυπώνεται το βιβλίο: Απόστολου Μελαχρινού "Απολλώνιος" με εικόνες του ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου έκδοση «Κύκλου»

16 σχόλια:

  1. 1939:Τυπώνεται η συλλογή ποιημάτων του: "Τα Κλειδοκύμβαλα της Σιωπής"
    «Ιππαλεκτρυών» Τον ίδιο χρόνο, έχει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής στο σπίτι του Νίκου Καλαμάρη (Κριεζώτου και Ελευθ. Βενιζέλου). Κυκλοφορεί το Λεύκωμα Ελληνικής Μόδας με εξώφυλλο και σχέδια του Νίκου Εγγονόπουλου.
    Κατασκευάζει μετάλλιο για λογαριασμό του Υπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή (Θέατρο Κοτοπούλη. Σκηνοθεσία Κάρολου Κουν)
    και συμμετέχει σε ομαδική έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ν.Υόρκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1941: Επιστρατεύεται για το Αλβανικό μέτωπο.

    1942: Συμμετέχει στην
    «Επαγγελματική» έκθεση ζωγραφικής του Ζαππείου. Το ίδιο και τον επόμενο χρόνο(1943).
    Ο σύλλογος «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη» αναθέτει στους αρχιτέκτονες Ν. Αργυρόπουλο κα Αλ. Παπαγεωργίου καθώς και στον Νίκο Εγγονόπουλο να σχεδιάσουν παλιά σπίτια της Αθήνας. Γράφει το Μπολιβάρ, ένα ελληνικό ποίημα.

    1944: Δημοσιεύει «Επτά ποιήματα» στο περ. Τα Νέα Γράμματα. Τυπώνεται
    σε βιβλίο ο Μπολιβάρ «Ίκαρος»

    1945: Δημοσιεύει τρία ποιήματα στο περ. Τετράδιο (τεύχος 1ο)
    Αποσπάται από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο ως βοηθός στην έδρα Διακοσμητικής και Ελευθέρου Σχεδίου του Δ. Πικιώνη. Στη θέση αυτή θα παραμείνει, με συνεχείς ανανεώσεις της απόσπασης, ως το 1956. Δημοσιεύει επτά ποιήματα από την «Επιστροφή των πουλιών» στο περ. Τα Νέα Γράμματα
    Γράφει το ποίημα Πικασσό ποιητής και το άρθρο Ο Πικασσό ποιητής (όπου και μεταφράσεις ποιημάτων του Πικασσό) για το περ. Τετράδιο.
    Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για το έργο Καποδίστριας Ν. Καζαντζάκη (Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντίνου).
    Κυκλοφορεί το περ. Τετράδιο με εξώφυλλο Νίκου Εγγονόπουλου και το κείμενο του Ανδρέα Εμπειρίκου «Νικόλαος Εγγονόπουλος ή το θαύμα του Ελμπασάν και του Βοσπόρου» .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1946: Τυπώνεται η ποιητική του συλλογή: Η Επιστροφή των Πουλιών
    εκδ. «Ίκαρος»

    1948: Συμμετέχει με κείμενο του στο «Αφιέρωμα των ελλήνων ποιητών στον ποιητή Απόστολο Μελαχρινό για τα 40 χρόνια των Παραλλαγών του» που εκδίδει το περ. Ο κύκλος.
    Τυπώνεται η συλλογή του: Έλευσις

    Πίνακες του Νίκου Εγγονόπουλου από την Καστοριά («Σπίτι Πηχεών») και την Ζαγορά («Το Σχολείο του Ρήγα») τυπώνονται στα λευκώματα της σειράς «Πινακοθήκη της Τέχνης του Ελληνικού Λαού. Α' Αρχιτεκτονική των κοσμικών μνημείων», (Αρχοντικά της Καστοριάς) και (Σπίτια της Ζαγοράς Πηλίου) που εκδίδονται απο το σύλλογο «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη».

    1949: Συμμετέχει για πρώτη φορά στην Πανελλήνια Έκθεση του Ζαππείου
    (συνεχίζει και τις χρονιές 1952, 1957, 1963, 1965, 1967, 1971, 1973 και 1975).

    Συμμετέχει στην Ιδρυση του καλλιτεχνικού ομίλου «Αρμός» που έχει σκοπό την προώθηση μιας σύγχρονης αισθητικής κίνησης στην Ελλάδα (άλλα μέλη είναι
    ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας,
    ο Γ. Τσαρούχης, ο Γ. Μόραλης,
    ο Ν. Νικολάου, η Ναταλία Μελά,
    ο Π. Τέτσης, ο Γ. Μαυροϊδης).

    Εκθέτει έργα του με τον «Αρμό» τον ίδιο χρόνο, το 1950 (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και το 1952.

    Πίνακες του παρουσιάζονται και στο Ελληνικό Περίπτερο της Παγκοσμίου Εκθέσεως της Νέας Υόρκης.

    Συμμετέχει στην ομάδα εργασίας αρχιτεκτόνων του Δ. Πικιώνη για τον σχεδιασμό νέων κτιρίων στις καταστραμμένες περιοχές του Υπουργείου Οικισμού και Ανοικοδομήσεως.

    Σχεδιάζει τη μακέτα της Πανελληνίου Εκθέσεως Λαϊκής Βιοτεχνίας και Χειροτεχνίας.

    1950 (Μάρτιος)
    Γάμος με τη Νέλη Ανδρικοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1951: Γέννηση του γιου του Πάνου.

    Συμμετέχει σε ομαδική έκθεση σκηνικών Θεάτρου στο Όσλο (και στις παρόμοιες του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ι.Τ.Ι) Αθηνών το 1957 και το 1962, όπως επίσης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών το 1959). Συμμετέχει επίσης στην έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (U.I.A.) Αθηνών
    (το ίδιο και το 1954).

    1952: Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για το έργο του Γκολντόνι Ο καλόκαρδος γκρινιάρης (Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθεσία Σωκρ. Καραντινού).
    Συμμετέχει στην αγιογράφηση της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα στη Νεα Υόρκη (που έχει αναλάβει ο Φ. Κόντογλου).

    1953: Συμμετέχει σε ομαδική έκθεση Ελλήνων ζωγράφων στη Ρώμη και στην Οττάβα (η έκθεση συνεχίζεται στο Έντμοντον, το Τορόντο, το Βανκούβερ το 1954 και το Σάο Πάολο το 1955).

    1954: Δημοσιεύει το ποίημα «Ο Ατλαντικός» στο περ. Αγγλοελληνική Επιθεώρηση μαζί με μία ελαιογραφία [Ιάσων]. Ανάτυπο: Ο Ατλαντικός, Αθήνα 1954

    Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 27η Διεθνή Έκθεση Biennale της Βενετίας με 72 έργα του. [Κατάλογος La Biennale di Venezia (XXVII), Grecia, Nicos Engonopoulos, «Lombroso» Venezia, 1954 με εισαγωγή του R. Paluchini και ένα κείμενο του D.E. Evanghelides].

    Διαφημιστική μακέτα για το περ. Ο Ταχυδρόμος.
    Βγαίνει το διαζύγιο του με τη Νέλη Ανδρικοπούλου.

    1956: Δημοσιεύει «Σημεία επαφής της Μοντέρνας Τέχνης με το ιδεώδες της Ελληνικής Τέχνης» σαν απάντηση σε έρευνα του περ. Ζυγός.

    Εκλέγεται μόνιμος επιμελητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου (Εισηγητές είναι ο Δ. Πικιώνης και Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας).

    Διορίζεται στην έδρα Διακοσμητικής και Ελευθέρου Σχεδίου. Παραιτείται οριστικά από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1957: Τυπώνεται η νέα ποιητική συλλογή: Εν Ανθηρώ Έλληνι Λόγω
    «Ίκαρος»
    Διορίζεται επιμελητής στην έδρα Γενικής Ιστορίας της Τέχνης (καθηγητής Δημήτρης Ευαγγελίδης).
    Συμμετέχει σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη.
    Όμοια το 1966 και το 1973.
    Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για τις παραστάσεις Κόρη, Μορφές μιας γυναίκας, Μήδεια και Ρίγκ και Τρομπέττα του «Ελληνικού Χοροδράματος», της Ραλλούς Μάνου.
    Μακέτα για το τουριστικό φυλλάδιο του ΕΟΤ: Αίγινα. Το ξενοδοχείο του χωριού.

    1958: Παίρνει το Πρώτο Βραβείο Ποιήσεως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας για την τελευταία του συλλογή.

    1959: Συμμετέχει στην ομαδική έκθεση του «Ζυγού».
    Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για το έργο του Ευριπίδη Ίων και του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης («Θυμελικός Θίασος» του Λίνου Καρζή).

    1960: Δεύτερος γάμος του Νίκου Εγγονόπουλου με την Ελένη Τσιόκου.

    Διορίζεται επιμελητής στο Εργαστήριο Προπλασμάτων (Διευθυντής ο καθηγητής Κ. Μπίρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1961: Γέννηση της κόρης του Ερριέττης.
    Δημοσιεύει ένα κείμενο για τον Φουτουρισμό στο περ. Ζυγός καθώς και «Η αρχιτεκτονική των Αθηνών της σήμερον», στο περ. Τεχνική Επιθεώρησις.
    «Το χορόδραμα» και «Η μεταφορά των ελληνικών φορεμάτων, πάνω στη σκηνή». Δύο κείμενα στον τόμο Ελληνικό Χορόδραμα.

    1962: Το ποίημα «Η εικών» στο περ. Πνευματική Κύπρος, καθώς και κείμενο «Για το ενιαίο Πνευματικό Κέντρο» απάντηση στο περ. Ζυγός.
    Σκηνικά και κουστούμια για το έργο του Μπερτολντ Μπρεχτ Το ρομάντζο της πεντάρας (Σκηνοθεσία Ν. Χατζίσκου), του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω Καίσαρ και Κλεοπάτρα (Σκην. Αλέξη Σολομού), και του Μολιέρου Ο αρχοντοχωριάτης (Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος. Σκην. Σωκράτη Καραντινού)

    Τυπώνεται σε νέα έκδοση, με σημειώσεις, το ποίημα: Μπολιβάρ Δευτέρα έκδοσις, Με 8 έγχρωμους πίνακες εκτός κειμένου εκδ."Ίκαρος"

    1963: Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Στα εγκαίνια, ομιλία του με θέμα «Ελάχιστα τινά περί της γενέσεως του έργου μου».
    «Ελάχιστα για το θαύμα του Κρητικού Θεάτρου», ένα κείμενο στο περ. Θέατρο.
    Η ομιλία που έκανε στα εγκαίνια της έκθεσής του στο Α.Τ.Ι. δημοσιεύεται με τίτλο «Διάλεξη» στο περ. Επιθεώρηση Τέχνης. Και σε ανάτυπο «με 5 εικόνες εντός του κειμένου και 1 έγχρωμη εκτός κειμένου».

    Πεθαίνει η μητέρα του στην Αθήνα.

    1964: Συμμετέχει στην Αναμνηστική Έκθεση για τον Γ. Μπουζιάνη και τον Δ. Ευαγγελίδη.
    Παραιτείται τον Φεβρουάριο από το Ε. Μ. Πολυτεχνείο.
    Εκδίδονται «Δύο μορφές ενός πίνακος και τρία ποιήματα για το θάνατο τριών ποιητών» στο περ. Πάλι.
    Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για το έργο του Ευριπίδη Ιππόλυτος (Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος. Σκην. Σωκρ. Καραντινού)

    Συμμετέχει σε ομαδική έκθεση Ελλήνων ζωγράφων στις Βρυξέλλες.

    Κυκλοφορεί ο δίσκος Ο Εγγονόπουλος διαβάζει Εγγονόπουλο από την εταιρεία «Διόνυσος».

    1965: Σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κουστούμια για το έργο του Αριστοφάνη Λυσιστράτη (Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος. Σκην. Σωκρ. Καραντινού).

    Δημοσιεύεται δήλωση του «Για τη Δημοκρατία» στο έκτακτο τεύχος του περ. Επιθεώρηση Τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1966: Τιμάται για το ζωγραφικό του έργο με το παράσημο Χρυσούς Σταυρός του Γεωργίου του Α'.
    Δημοσιεύει αφιέρωμα «Για τον Άγγελο Σικελιανό» στην εφημ. Τα Νέα.
    Δεύτερη έκδοση από τον «Ίκαρο» των συλλογών "Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν" και "Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής" σε ένα τόμο με σχόλια και σημείωμα αυτοβιογραφίας.
    Δημοσιεύει στο περ. Πάλι εννέα ποιήματα και δύο πίνακες.

    1967: Εκλέγεται έκτακτος μόνιμος καθηγητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου στην έδρα του Ελευθέρου Σχεδίου.

    1968: Δημοσιεύει στο περ. Λωτός τα ποιήματα «Σύντομος βιογραφία του ποιητού Κωνσταντίνου Καβάφη» και «Essai sur l’ inegalite des races humaines».
    Γνώμη περί της «υποθέσεως Παρθένη» δημοσιευμένη στην εφημ. Έθνος.
    Κυκλοφορεί ο δίσκος Μπολιβάρ, ένα ελληνικό ποίημα. Μια σύνθεση του Νίκου Μαμαγκάκη σε φόρμα λαϊκής καντάτας. Τραγούδι Γιώργος Ζωγράφος από την εταιρεία «Λύρα».
    Δημοσιεύεται το ποίημα «Των ιερών Εβραίων» στο περ. Φιλολογική Πρωτοχρονιά.
    Εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην έδρα του Ελευθέρου Σχεδίου και εντεταλμένος στην έδρα Γενικής Ιστορίας και Τέχνης.
    Δημοσιεύει στο περ. Λωτός το ποίημα «Ου δύναται τις δυσί κυρίοις δουλεύειν».
    Ένα κείμενο για τον Καραγκιόζη στο περ. Λωτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1971: Συμμετέχει στην έκθεση «Η Νεοελληνική Τέχνη διά το '21. Ζωγραφική – Γλυπτική – Χαρακτική» του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
    Δημοσιεύεται το ποίημα «Η μπαλλάντα του Ισιδώρου - Σιδερή Στέικοβιτς» στο περ.Προσανατολισμοί
    «Ο γλύπτης Θεόδωρος Βασιλείου», άρθρο στην εφημ. Το Βήμα (28/11).
    Του απονέμεται το παράσημο Σταυρός του Ταξιάρχη του Φοίνικος.

    1972: Τυπώνεται από τις εκδόσεις του Ε. Μ. Πολυτεχνείου το λεύκωμα Ελληνικά Σπίτια με 18 έγχρωμους πίνακες «ψυχογραφίες σπιτιών» όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο Πικιώνης
    Τα ποιήματα «Η σημαία» και «Ένα όνειρο: η ζωή», στοιχειοθετούνται για το περ. Τραμ που όμως διακόπτει τον Ιούνιο την έκδοσή του.

    1973: Με την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, αποχωρεί από το Ε. Μ. Πολυτεχνείο. Το 1976 ονομάζεται ομότιμος καθηγητής του.
    «Τα γκωλ-ποστ», «Το κουτί της Πανδώρας», «Η σημαία» τυπώνονται στον τόμο Χρονικό '73 (έκδοση της γκαλερί «Ώρα»).

    1974: Δημοσιεύεται «Η βυκάνη», ένα ποίημα στο περ. Ευθύνη.

    1975: Δημοσιεύεται ένα κείμενο για τους Τσαγγάρηδες στο περ. Ζυγός.
    Απόψεις του «Για τον Διονύσιο Σολωμό» περ. Υδρία.
    Τρία ποιήματα στο περ. Σπείρα:
    «Ο Ορφεύς» (μαζί με τον ομότιτλο πίνακα), «Ένα όνειρο: η ζωή» και «Αλληλουχίες». Και σε ανάτυπο.
    Ένα κείμενο «Για τον Κόντογλου» στο συλλογικό τόμο Μνήμη Φ. Κόντογλου των εκδόσεων «Αστήρ».
    Επίσης, «Περί ανέμων, υδάτων και άλλων», «Περί αμαδρυάδων» και «Μπερουτιανό» δημοσιεύονται στην ανθολογία Ποίηση '75 των Θ. Θ. Νιάρχου και Α. Φωστιέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1976: Δημοσιεύονται τα ποιήματα «Περί Κροκοδείλου Κλαδά» και «Βιτσέντζος Κορνάρος» δημοσιεύονται στο περ. Η Νέα Ποίηση.
    Τυπώνεται στο Παρίσι και σε μετάφραση Franchita Gonzalez Battle το «Bolivar, un poeme grec». Δίγλωσση έκδοση «Voix Francois Maspero» σε 2.200 αντίτυπα.
    «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος», ένα κείμενο στο αφιέρωμα του περ. Ηριδανός.
    Κείμενο «Για τον Μάρκο Αυγέρη» στο «Αφιέρωμα» των εκδόσεων
    «Κέδρος».
    Έκθεση έργων ζωγραφικής του στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραϊτη.
    Τα ποιήματα «Αναπροσαρμογή» και «Το ξάφνιασμα», μαζί με ένα πίνακα εκτός κειμένου, δημοσιεύονται στο περ. Τραμ.

    1977: Τυπώνεται από τον «Ίκαρο» ο δεύτερος τόμος των Ποιημάτων του, με τις συλλογές: Μπολιβάρ, Η επιστροφή των πουλιών, Έλευσις, Ο Ατλαντικός, Εν ανθηρώ Έλληνι λόγω.
    «Διώνη», «Ένας κάπως ηλικιωμένος γενναίος στρατηγός» δημοσιεύονται στην ανθολογία Ποίηση '77 των Θ. Θ. Νιάρχου και Α. Φωστιέρη.

    1978
    «Για τον Φώτη Κόντογλου». Κείμενο στο περ. Ζυγός.
    Τυπώνεται από τον «Ίκαρο» η ποιητική του συλλογή Στην κοιλάδα με τους ροδώνες, με είκοσι έγχρωμους πίνακες και ένα σχέδιο. «Είναι τα ποιήματα μιας εικοσαετίας, μαζί με μερικά άλλα». (Από τις «Σημειώσεις» του ίδιου).

    1979: Του απονέμεται για δεύτερη φορά το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.
    «Το Ηράκλειο Κρήτης και το Γ' Χριστιανικόν Παρθεναγωγείον», κείμενο στο βιβλίο Έλλη Αλεξίου. Μικρό αφιέρωμα. Εκδ. «Καστανιώτη».

    1980: Το κείμενο Ο Καραγκιόζης, ένα ελληνικό θέατρο σκιών, τυπώνεται σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Ύψιλον βιβλία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1981: «Η Γιαβουκλού», ποίημα στο περ. Η λέξη, τεύχος 1(μικρό αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο με μια συνέντευξή του, σχέδια και ένα κείμενο του Κ. Γεωργουσόπουλου).

    1983: Αναδρομική έκθεση του έργου του με 105 πίνακες στην Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.
    «Καβάφης, ο τέλειος», κείμενο στο Αφιέρωμα στον Καβάφη του περ. Η λέξη.
    Δημοσιευονται «Τα γαρούφαλα», ποίημα στο περ. Η λέξη.
    Η Juventud Griega de Venezuela και ο Editorial Arcadia εκδίδουν από κοινού στο Καράκας το Bolivar. Un poema Griego σε μετάφραση Miguel Castillo Didier.

    1984: Ατομική έκθεση με ακουαρέλες, σχέδια και τέμπερες στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη».

    1985: Ο Νίκος Εγγονόπουλος πεθαίνει από ανακοπή της καρδιάς. Κηδεύεται στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας με δημόσια δαπάνη.
    Ατομική έκθεση στην «Γκαλερί 3» με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος ζωγραφική 1975-1985».

    1987: Από τις εκδόσεις «Ύψιλον/βιβλία» κυκλοφορεί ο τόμος Νίκου Εγγονόπουλου Πεζά Κείμενα με δύο έγχρωμους πίνακες. Παρουσιάζεται η έκθεση «Νίκου Εγγονόπουλου ζωγράφος και ποιητής. Ελαιογραφίες, τέμπερες και βιβλία από ιδιωτικές συλλογές» στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

    1988: Αφιέρωμα του φιλολογικού περιοδικού «Χάρτης» στον Νίκο Εγγονόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1991: Συμμετοχή στην έκθεση του Centre Georges Pompidou στο Παρίσι με τίτλο «Surrealistes Grecs».

    1993: Από τις εκδόσεις «Ίκαρος» κυκλοφορεί ο τόμος «..και σ’ αγαπώ παράφορα», «Γράμματα στην Λένα 1959-1967» με δεκαπέντε έγχρωμους πίνακες.

    1994: Συμμετέχει σε έκθεση με τίτλο «Οι δάσκαλοι» στην γκαλερί «Σκουφά» στην Αθήνα. Διήμερο αφιέρωμα στον ποιητή.

    1995: Συμμετέχει σε έκθεση με τίτλο «Σουρεαλισμός». Η ελληνική διάσταση στην Γκαλερί «Titanium» στην Αθήνα.
    Ατομική Έκθεση με τίτλο «Δέκα χρόνια από τον Θάνατο του Νίκου Εγγονόπουλου» στην Γκαλερί
    «Σκουφά» στην Αθήνα.

    1996: Έκδοση εννέα μελετών για τον Νίκο Εγγονόπουλο από το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος Ωραίος σαν Έλληνας».
    Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ύψιλον/βιβλία» ο τόμος «Νίκος Εγγονόπουλος Σχέδια και Χρώματα».
    Ατομική έκθεση με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Σχέδια και Χρώματα» με τον ίδιο τίτλο στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα. Επανέκδοση σε μικρότερο σχήμα του βιβλίου «Ελληνικά Σπίτια» από το Ε. Μ. Πολυτεχνείο.

    1997: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στα πλαίσια της «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα» στην Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης. Αφιέρωμα στο ένθετο της Κυριακάτικης Καθημερινής «Επτά ημέρες» με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος Ζωγράφος και ποιητής».
    Συμμετέχει επίσης στην έκθεση με τίτλο «Έλληνες ζωγράφοι και αρχαίο Ελληνικό δράμα: σκηνογραφικές εκδοχές» στο Ευρωπαϊκό κέντρο Δελφών στους Δελφούς.

    1998 Αφιέρωμα στο φιλολογικό περιοδικό «Διαβάζω»
    Συμμετέχει σε έκθεση με τίτλο «Τα πορτραίτα Φαγιούμ και η γενιά του ’30 στην αναζήτηση της ελληνικότητας» στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

    1999: Συμμετέχει σε έκθεση με τίτλο «Μεγάλοι ζωγράφοι σε μικρές ζωγραφιές» στην γκαλερί Ζήτα-Μι στη Θεσσαλονίκη.
    Ατομική έκθεση με τίτλο «Νίκος Εγγονόπουλος Μυθολογία – Βυζάντιο –Επανάσταση» στην αίθουσα τέχνης «Αστρόλυβος – Δεξαμενή» στην Αθήνα.
    Επανέκδοση σε ένα τόμο από τις εκδόσεις «Ίκαρος» οι τόμοι «Ποιήματα Α» και «Ποιήματα Β».

    1999: Κυκλοφορεί το βιβλίο: οι άγγελοι στον παράδεισο μιλούν ελληνικά… Συνεντεύξεις, σχόλια και γνώμες, Γιώργος Κεντρωτής (επιμ.), Ύψιλον, βιβλία.

    2001: Τυπώνεται το λεύκωμα: Νίκος Εγγονόπουλος ο βυζαντινός. Σαράντα μία αυγοτέμπερες, Επτά σχέδια, Είκοσι ποιήματα και μία σινική μελάνη σε χαρτί.

    2003: Αφιέρωμα του περιοδικού η Λέξη , τεύχος 179.

    2005: Κυκλοφορεί η έκδοση: Το μέτρον: ο άνθρωπος. Πέντε Ποιήματα και Δέκα Πίνακες, Ύψιλον/βιβλία περιλαμβάνει τρία άγνωστα ποιήματα και πίνακες από ιδιωτικές συλλογές. Ελευθεροτυπία Βιβλιοθήκη, «Νίκος Εγγονόπουλος, Ελληνοκεντρικός και οικουμενικός»

    2007: Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του τυπώνεται το ανθολόγιο ζωγραφικών και ποιητικών έργων του, καθώς και κριτικών, Ο ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος, Ημερολόγιο 2007, και το λεύκωμα: Νίκος Εγγονόπουλος, Μυθολογία από τις εκδόσεις «Ύψιλον/βιβλία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Poesia 1948

    quest’età
    della lacerazione civile
    non è un’età
    per la poesia
    e simili:
    appena qualcosa sta
    per essere scritto
    è
    come se
    fosse scritto
    sul retro
    di necrologi

    per questo anche
    le mie poesie
    sono così amare
    (e quando mai – del resto
    – non lo sono state?)
    e sono
    – soprattutto –
    anche
    così
    poche

    Nikos Engonòpulos
    (da Eleusi, 1948)
    (trad. Filippomaria Pontani)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΟΙΗΣΗ 1948

    Τούτη η εποχή
    του εμφύλιου σπαραγμού
    δεν είναι εποχή για ποίηση
    κι άλλα παρόμοια
    Σαν κάτι να γραφεί είναι
    σαν να γραφόνταν απ΄την άλλη μεριά
    αγγελτηρίων θανάτου.
    γι'αυτό και τα ποιηματά μου
    είναι τόσο πικρά
    και πότε-άλλωστε-δεν ήταν
    και είναι-πρό πάντων-
    και τόσα λίγα.

    Νίκος Εγγονόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. MEROPE

    E' impossibile vincere il Tempo
    l'Amore chiede Sincerita' e Chiarezza,
    ma la nostra fiamma d'Amore
    che ci ha riscaldato l'Anima
    per la sua forza di dare e ricevere,
    tutti lo hanno percepito per Debolezza...

    L'azzurro infinito del Cielo
    il verde colore degli alberi,
    il triste grigio delle Montagne,
    Tutto era per noi una sintesi....
    di quel meraviglioso quadro
    della nostra Vita insieme....

    N. Eggonopoulos
    (trad. Lunapiena)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. FIORI

    Occhi che la vista vi e' abbandonato
    Sguardi che non vi attira piu'
    il Volto del Mondo...
    Siete Stelle
    illuminate il buio....

    N. Eggonopoulos
    (trad. Lunapiena)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Il Lumino

    Amavo sempre con passione
    ogni espressione della Vita,
    ma non mi interessava mai
    cos' e' la Morte...

    Adesso pero' che hai permesso
    di riposarmi vicino a te...
    e guardare la luce dei tuoi bei occhi,
    Amo la Vita di piu'...
    e non voglio mai morire....

    N. Eggonopoulos
    (trad. Lunapiena)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena