Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ... ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ



ΕΦΥΓΕ... Σήμερα απ΄τη Ζωή.....

σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Φιλίππου Σάντα


ο Ήρωας ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ.. που ΚΑΤΕΒΑΣΕ

τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941,

την σβάστικα από το Βράχο της Ακρόπολις...

μαζί με τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ..

Νεαρός Φοιτητής στη Νομική τότε.. μόλις 19 χρονών..!


Ο ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ κατάγεται από τη Λευκάδα..
 
και γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στην Πάτρα
 
το 1934... ήρθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του
 
Το 1940 τον βρίσκει Φοιτητή της Νομικής Σχολής
 
του Πανεπιστημίου Αθηνών...
 
Το 1942... εντάσσεται στο ΕΑΜ

και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ
 
συνεχίζει να Πολεμά με τον ΕΛΑΣ

και το 1944 τραυματίζεται.

 
Το 1946... βρίσκεται σε Εξορία στην Ικαρία,
 
το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια
 
και το 1948 και πάλι Εξορία στη Μακρόνησο.
 
 Από εκεί κατάφερε να ξεφύγει στην Ιταλία
 
και στη συνέχεια στον Καναδά,
 
 όπου θα ζήσει μέχρι το 1963...
 
οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα.

6 σχόλια:

  1. Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ και ο ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ... μιλάνε στον Φρέντυ Γερμανο και την εκπομπή του "Πρώτη Σελίδα" στην ΕΤ1 για την υποστολή της Γερμανικής σημαίας, τη σβάστικα.. το σύμβολο του φασισμου από την ΑΚΡΟΠΟΛΗ...
    (Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε το 1982)
    ^
    1. http://youtu.be/FsqzI1YKdzk

    2. http://youtu.be/VX2-LlYQWnI

    3. http://youtu.be/uAKkODWNejs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ‎30 Μαΐου 1941

    «Βράδυ, ησυχία. Φτάσαμε, μπήκαμε μέσα, ανεβήκαμε σιγά σιγά πατώντας στα μαδέρια. Αφού ανεβήκαμε στην επιφάνεια, το ζήτημα ήταν τώρα να διαπιστώσουμε πού βρίσκεται ο σκοπός. Αποφασίσαμε να χωριστούμε: Πήγε ο ένας από τη μια μερ...ιά του Παρθενώνα κι ο άλλος από τη άλλη και ρίχναμε πετραδάκια σε διάφορες κατευθύνσεις για να δούμε αν θα υπάρξει από κάπου αντίδραση. Τίποτα. Ησυχία.

    Προσέξαμε ότι δεν υπήρχε σκοπός. Στο μεταξύ, ακούγαμε τους Γερμανούς σκοπούς να γλεντούν και να χαχανίζουν για τη νίκη στη Μάχη της Κρήτης. Ήρθε η καθοριστική Σ τ ι γ μ ή.

    Ανεβήκαμε από τα σκαλιά, λύσαμε το συρματόσχοινο της σημαίας και προσπαθήσαμε να την κατεβάσουμε. Η σημαία ήταν τεράστια και ο ιστός της ήταν δεμένος με τρία μεγάλα συρματόσχοινα τα οποία είχαν στρόφιγγες απέξω από το βράχο και τη συγκρατούσαν, γιατί όταν είχε αέρα όλος ο ιστός έτρεμε. Η σημαία, λοιπόν, κατέβαινε μέχρι τον κόμβο όπου συναντιόντουσαν τα τρία σύρματα στον ιστό και από εκεί δεν πήγαινε πιο κάτω. Σκαρφαλώναμε, την πιάναμε, την τραβάγαμε, τίποτα όμως δεν γινόταν. Ο μόνος τρόπος για να κατέβει ήταν να ανοίξουν τα σύρματα. Δύσκολο πολύ. Όμως η θέληση, η επιμονή και η υπομονή έφεραν αποτέλεσμα. Κι αφού ανεβήκαμε στον ιστό πολλές φορές, κατορθώσαμε με τα χέρια μας να ξεσφίξουμε τις στρόφιγγες και να την ξεμπλέξουμε. Και η τεράστια σημαία έπεσε και μας κουκούλωσε. Αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε ενθουσιασμένοιγια το αποτέλεσμα κι αμέσως με ένα μαχαιράκι κόψαμε από ένα κομμάτι απ' τον αγκυλωτό σταυρό και το βάλαμε στον κόρφο μας.
    Η σημαία ήταν ένας τεράστιος μπόγος και φυσικά ήταν αδύνατον να την πάρουμε μαζί μας. Τότε σκεφτήκαμε να τη ρίξουμε στο ξεροπήγαδο."

    ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ και ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο βιβλίο του ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ, που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα με τίτλο «Μια νύχτα στην Ακρόπολη... μνήμες από μία σπουδαία εποχή».... λέει στην αρχή του βιβλίου:

    «Σε κάποιο βιβλίο του Κίπλινγκ, ή της Περλ Μπακ -... δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πότε και πού - διάβασα ότι οι γέροι Κινέζοι, όταν γεννιέται ένα καινούργιο εγγόνι τους, πηγαίνουν στο νεογέννητο και του εύχονται να ζήσει τη ζωή του σε ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές. Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα και τους συνομήλικούς μου Έλληνες. Ζήσαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές... Σε αυτά τα χρόνια, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ και οι ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, της λεγόμενης γενιάς του '40, ανεβάσαμε την ΕΛΛΑΔΑ και τον Ελληνικό Λαό ψ η λ ά και γράψαμε Ι σ τ ο ρ ί α»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ΥΠΑΡΧΟΥΝ οι ΣΥΝΘΗΚΕΣ που σε κάνουν τους ΗΡΩΕΣ... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ανθρωποι που μπορούν να πούνε.. Εγώ δεν φοβάμαι.. Ολοι Φοβούνται.." έλεγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα... γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι" ." έλεγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena